ثروتمند بودن واقعا به چه معنا است؟ به احتمال زیاد این مهمترین سوال مالی است که میتوانید از خودتان بپرسید. برای بیشتر افراد جامعه، ثروتمند بودن یعنی داشتن پول زیاد. آنها فکر میکنند که اگر بتوانند در هر ماه پول بیشتری به دست بیاورند، ثروتمند خواهند بود و تمام مشکلاتشان حل خواهد شد. آنوقت میتوانند یک زندگی رویایی و شاهانه داشته باشند!
اجازه بدهید کار را با یک پرسش شروع کنیم. آیا به نظر شما کسی که سالی ۱۵۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد، فردی ثروتمند به حساب میآید؟ به عقیدهی من اگر این پرسش را از فردی که درآمدش به عنوان مثال سالیانه ۸۰ میلیون تومان است بپرسیم؛ به احتمال زیاد پاسخ مثبت خواهد داد. اما آیا فردی که ۲۰۰ میلیون تومان در سال درآمد دارد هم همین نظر را خواهد داشت؟!
به همین دلیل، تعریف ثروت نیز درست مانند زیبایی، وابستگی مستقیم با فردی دارد که میخواهد در مورد آن پاسخ دهد و هر کسی به طور حتم تصویر ذهنی متفاوتی ازآن در ذهن خود دارد که لزوما با تصویر دیگران یکسان نیست.
زندگی شاهانه
این روزها اگر به پیرامون خود خوب نگاه کنیم، افراد زیادی را خواهیم دید که در شرایطی بسیار سخت، در طی شبانهروز در دو یا سه شغل مختلف کار میکنند تا بتوانند پول بیشتری به دست بیاورند؛ چه بسا خود شما هم یکی از همین افراد باشید. اما همهی ما قوبل داریم که به یقین، آن چه «زندگی شاهانه» مینامیم، هیچ شباهتی به این وضعیت و کار شبانهروزی ندارد!
این جملهی معروف و تکراری را همیشه به خاطر داشته باشید که «ما زندگی نمیکنیم که کار کنیم. بلکه کار میکنیم تا بهتر زندگی کنیم.» افزون بر این، در شرایط اقتصادی کنونی که هر روز ارزش پول ملی ما کمتر میشود؛ هیچ کس با کار بیشتر و کنار گذاشتن پول روی پول نمیتواند ثروتمند شود. این راه هیچ وقت به زندگی شاهانه ختم نخواهد شد.
از نگاه موفقترین مدیران مالی جهان، به ویژه افرادی مانند رابرت کیوساکی، ثروتمند شدن به معنی سرمایهگذاری و به دست آوردن پول از طریق پول است. به نظر سرمایهگذار افسانهای آمریکا، وارن بافت، تا وقتی که شما نتوانستهاید حتا در خواب نیز پول به دست آورید، واقعا ثروتمند نیستید. فکر میکنم همهی ما با یکدیگر همنظر باشیم که شرایط مدنظر وارن بافت، همان چیزی است که به واقع میتوان نام زندگی شاهانه را به آن اختصاص داد.
جدول دارایی ـ بدهی رابرت کیوساکی
یک سرمایهگذاری موفق (نه لزوما کمریسک) نیاز به هوش مالی و توانایی تحلیل دارد و هر دوی این موارد به ویژه هوش مالی نیازمند داشتن آگاهی کافی از داراییهای خود است.
یکی از ابزارهایی که به کسب این شناخت و آگاهی و تقویت هوش مالی و در نتیجه انتخاب و تصمیمهای درست اقتصادی کمک میکند، جدول «دارایی ـ بدهی» است که رابرت کیوساکی در کتاب «پدر پولدار، پدر بیپول» آن را تشریح کرده است.
این جدول از ۴ بخش دارایی، بدهی، درآمد و هزینه تشکیل شده است و بر خلاف نامی که دارد، کار با آن بسیار ساده و راحت است.
در ابتدا خوب و متمرکز فکر کنید، چرا که باید هر چیزی را که فکر میکنید قسمتی از داراییهای شما محسوب میشود را در ستون دارایی جدول و به همین ترتیب تمام بدهیها خود را در ستون بدهی و پس از آن نیز باید تمام درآمدها و هزینههای مرتبط با داراییهای خود را در ستونهای درآمد و هزینه جدول ثبت کنید. به عنوان مثال؛ وقتی خودروی خود را به عنوان دارایی ثبت میکنید، باید هزینههای سوخت، سرویس فنی، انواع بیمه، تعمیرات و … را در زمرهی هزینههای آن خودرو ثبت کنید و اگر با آن خودرو کار میکنید، درآمد حاصل شده نیز در زمرهی درآمدهای آن ثبت میگردد.
بعد از این مرحله، باید مجموع درآمدهای حاصل از دارایی را از مجموع هزینههای مربوط به دراییتان کسر کنید. در پایان نیز اگر عدد حاصل شده مقداری مثبت بود، به این معناست که دارایی شما واقعا یک دارایی محسوب میشود و اگر آن عدد، مقداری منفی باشد، متاسفانه باید آن دارایی را به ستون بدهیها منتقل و در کنار بدهیهایی که در آن ثبت کردهاید قرار دهید.
اگر این مراحل را به درستی و با واقعبینی انجام دهید، فهرستی حقیقی و قابل اتکا از تمام داراییها و بدهیهای خودتان در اختیار خواهید داشت.
ضرورت استفاده از جدول دارایی ـ بدهی
به عقیدهی کیوساکی، بدون آگاهی از درآمدها و هزینهها نمیتوان داراییها و بدهیها را به درستی مشخص کرد و تنها راهی که تنها از راه همین کسب آگاهی است که میتوانید دریابید که واقعا چه چیزی برای شما سودآور است و چه چیزی فقط در حال هدر دادن پول شما است.
کیوساکی میگوید: «بزرگترین اشتباهی که افراد مرتکب میشوند این است که فکر میکنند یک چیز جزیی از داراییهای آنهاست، اما در حقیقت تنها بدهیای است که برای خود تراشیدهاند!»
در اثر این اشتباه، فرد به جای هزینه کردن برای کسب داراییهای سودآورد، ممکن است بیشتر کار کند و بیشتر برای خود بدهی به دست آورد؛ چرخهای باطل که به اصطلاح «مسابقهی موشدوانی» مینامند.
کاری که این جدول برای شما انجام میدهد، این است که چشماندازی درست از داراییهای حقیقی شما ایجاد میکند که به تصمیمهای مالی هوشمندانهتری منجر خواهد شد. امری که هدف نهایی و آرمانی آن، تلاش برای کمتر نمودن بدهیها و تبدیل آنها به داراییهای ثمربخش است.