دکتر علیرضا امیدوند / زندگی، فناوری و فراتر از آن
کتاب عادت‌های اتمی جیمز کلیر

اغلب تصور ما بر این است که برای رسیدن به موفقیت‌های بزرگ در زندگی، حتما باید تغییرات بزرگی در خودمان ایجاد کنیم در صورتی که گاهی تغییرات بسیار کوچک هم می‌تواند زندگی ما را تا حد زیادی متحول کند.

شما برای تحول در زندگی و رسیدن به اهداف خود، به یک سیستم و سازوکار منظم نیاز دارید. شما باید عادت‌هایی را در خود ایجاد کنید و باید آن قدر بر این عادت‌ها مداومت به خرج دهید که به آن‌ها اجازه دهید جادوی خودشان را آشکار کنند. این چیزی است که بارها و بارها آن را می‌شنوید، چون درست است.

در سال ۲۰۱۹، یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین کتاب‌های موفقیت در بازار آمریکا، کتاب عادت‌های اتمی نوشته جیمز کلیر بود. این کتاب یک راهنمای عملی برای ترک عادت‌های بد و ایجاد عادت‌های خوب در انسان است و نویسنده در آن به روشنی توضیح می‌دهد که چرا عادت‌های کوچک و روزمره به موفقیت‌های بزرگی منجر می‌شوند.

اگر هنوز کتاب را نخوانده‌اید، توصیه می‌کنم حتما آن را بخوانید، این کتاب باعث تحول در زندگی شما خواهد شد. اما فقط خواندن آن کافی نیست، باید هر آن چه را از آن می‌آموزید در عمل مورد آزمون قرار دهید. اما تا زمانی که این کار را انجام نداده‌اید، در این مقاله ۹ خرده عادت معمولی را به شما معرفی می‌کنیم که می‌توانند تغییرات مثبتی را در زندگی ایجاد کرده و زندگی شما را بهبود بخشند.

۱. واکنش‌های خود را به تاخیر بیندازید

می‌دانم؛ قبول دارم که دنیا دنیای سرعت است اما این به معنی این نیست که مجبور هستیم به همه چیز سریع پاسخ بدهیم. خیلی وقت‌ها لازم است پاسخ‌ها و واکنش‌های خود را با تاخیر بیاندازیم. یاد بگیرید بگویید؛ «بعدا به شما اطلاع می‌دهم»، «پاسخ شما را بعدا خواهم داد» و سایر عبارت‌های مشابه.

به جای این که به پیشنهادی پاسخ مثبت بدهید که ممکن است در آینده متوجه شوید مناسب شما نبوده است؛ بهتر است چند دقیقه وقت بگذارید و درباره‌ی آن فکر کنید.

اطمینان داشته باشید که صبوری و تاخیر در پاسخ دادن، باعث صرفه‌جویی در زمان و عدم ناامیدی و تحول در زندگی شما در طولانی مدت خواهد شد.

۲. وقتی کاری را که دوست ندارید، خودتان را مجبور کنید که آن را انجام دهید

هر روز یک کار کوچک را که دوست ندارید انجام دهید را انتخاب کرده و سپس آن را شروع و به صورت کامل انجام دهید. از شستن ظرف‌ها گرفته تا مرتب کردن تخت خواب‌تان و از ورزش کردن روزانه تا تهیه‌ی شام به جای سفارش غذا از رستوران. این کار می‌تواند هر چیزی باشد.

پس از انجام این کار برای چند روز؛ خواهید فهمید که مشکل خود کار نیست، بلکه این عادت ناپسند شما در به تعویق انداختن کارها است. این راحت‌ترین روش است به ویژه وقتی تنها یک انتخاب داشته باشید. اما اغلب، زمانی که گام اول را شروع می‌کنید، در یک حالت روحی قرار می‌گیرید و کار را تا آخر انجام می‌دهید.

هنگامی که چند روز را برای انجام کارهای کوچک صرف کردید، به کارهای بزرگ‌تر بپردازید. در مدت زمانی، متوجه تاثیر این مساله خواهید شد و شاهد تحول در زندگی خودتان خواهید بود.

۳. یک روز را از شبکه‌های اجتماعی دوری کنید

روزهایی که بود که گوشی تلفن مرتب در دستم بود. بدون دلیل آن را برمی‌داشتم و بعد از آن، بدون این که متوجه باشم ساعت‌ها را در شبکه‌های اجتماعی سپری کرده بودم. من حتا در شبکه‌های اجتماعی جایگاه بالایی ندارم. من هرگز چیزی در فیس‌بوک پست نکرده‌ام و در اینستاگرام کم‌تر از ۱۰۰ دنبال‌کننده دارم که هر از چند گاهی تصاویر خانواده‌ام را با آن‌ها به اشتراک می‌گذارم.

من نه می‌توانم و نه می‌خواهم که از شبکه‌های اجتماعی دست بکشم. فیس‌بوک یک درگاه خوب برای آگاهی از رویدادهای جهانی و اینستاگرام یک منبع الهام عالی برای نوشته‌های من هستند. اما همه‌ی این پلتفرم‌ها به این شرط مفید خواهند بود که از آن‌ها در حد اعتدال استفاده کنم.

پس به جای این که برنامه‌ی آن‌ها را تلفن همراهم حذف کنم، تصمیم گرفتم روزهای جمعه از آن‌ها استفاده نکنم؛ و همین کار را هم کردم. بعد از چهار هفته، من به شدت زمان صفحه‌ی نمایش خود را کاهش دادم و حتا برای برنامه‌های اجتماعی محدودیت ۱ ساعته تعیین کردم.

بنابراین اگر شما هم با این مشکل روبه‌رو هستید، بهتر است از همان ابتدا شروع کنید؛ یک روز را به صورت کامل از شبکه‌های اجتماعی دور باشید و یا اگر برای‌تان سخت است، اصلا تلفن همراه خودتان را به اینترنت متصل نکنید.

وقتی پس از یک رو آفلاین بودن، متوجه شدید که چیزی را از دست نمی‌دهید، آگاهانه تصمیم خواهید گرفت که هر روز زمان کم‌تری را در اینترنت بگذرانید و اطمینان داشته باشید در مدت زمان کوتاهی که تاثیر این مساله را خواهید دید و شاهد تحول در زندگی خودتان خواهید بود.

۴. برنامه‌ی خود را برای روز بعد، از شب قبل آماده کنید

از شب قبل لباس خود را انتخاب کنید و همه چیز را درون کیف خود قرار دهید (مردان ممکن است این موضوع را درک نکنند، اما اکثر خانم‌ها فهرست مشخصی از مواردی را که باید در کیف روزمره‌ی خود داشته باشند دارند).

فهرست کارهایی که باید فردا انجام دهید را بنویسید. تقویم خود را بررسی کنید تا ببینید آیا جلسات، تماس‌ها یا کارهای خود را برنامه‌ریزی کرده‌اید یا خیر؟ هر کاری می‌توانید انجام دهید تا روز بعد برای‌تان راحت‌تر شود.

اگر برای روز خود برنامه داشته باشید، کارها را سریع‌تر انجام می‌دهید. هیچ جادویی در کار نیست، این یک منطق ناب است که باعث تحول در زندگی شما خواهد شد.

۵. هنگام غذا خوردن کار دیگری انجام ندهید

وقتی ه‌مزمان غذا می‌خورید و مشغول کار، مطالعه یا تماشای فیلم هستید؛ اغلب بیش‌تر از مقدار مورد نیاز غذا می‌خورید. به علاوه، شما نه از غذای خود لذت می‌برید و نه کار خود را به خوبی انجام خواهید داد. اگر در حال تلاش برای ایجاد یک سند اکسل هستید، آیا می‌توانید مزه‌ی سبزیجات را بچشید؟ احتمالا نه.

خوردن ناهار یا شام نباید بیش‌تر از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول بکشد. پس چه زمانی آن قدر مشغول شدیم که حتی چند دقیقه وقت نداریم تا به بدن‌مان سوخت لازم را بدهیم؟

دفعه‌ی بعد که غذا می‌خورید فقط این کار را بکنید: خوردن. خواهید دید که استفاده نکردن از گوشی تلفن هنگام غذا مشکلی برای‌تان ایجاد نخواهد کرد، هر چند که شاید آسان نباشد. این واقعیت ساده که ما باید خودمان را از انجام چنین کارهایی خلاص کنیم، باید برخی پرسش‌ها را برای شما ایجاد کند.

۶. برای کارهای خود از یک تایمر استفاده کنید

تکنیک گوجه فرنگی (Pomodoro) را می‌توان کتاب مقدس بهره‌وری نیز نامید. این تکنیک بسیار مشهور است زیرا به خوبی پاسخ می‌دهد و بنابراین شایسته‌ی ستایش است. از میان خرده عادت‌هایی که تا این جا ذکر کردم، این یکی بیش‌ترین کمک را به من کرده است.

کار و مسافرت تمام وقت همیشه آسان نیست (یا ممکن است اضافه کنم که سرگرم کننده است) و شما باید با یک برنامه‌ی زمان‌بندی جلو بروید و به آن وفادار بمانید. بنابراین من تکنیک گوجه فرنگی را به گونه‌ای تنظیم کرده‌ام که برای من مفید باشد: من یک ساعت می‌نویسم، ۱۰ دقیقه استراحت می‌کنم و سپس یک ساعت دیگر می‌نویسم.

این یکی از اصلی‌ترین ترفندهایی است که به من کمک کرده تا زمان‌بندی کارهای خود را مدیریت کنم در حالی که ماهانه در چند شهر مختلف گشت و گذار می‌کنم. این ترفند واقعا باعث تحول در زندگی من شده است.

۷. هنگام خواب گوشی تلفن خود را در آن سوی اتاق قرار دهید

اگر هنگام خواب گوشی تلفن همراه‌تان را در کنار خود قرار دهید؛ به احتمال زیاد صبح هنگام زنگ زدن، دکمه‌ی چرت زدن را فشار داده و به خواب‌تان ادامه می‌دهید و زمانی از رخت‌خواب بیرون می‌آیید که دیگر خیلی دیر شده است. برای بیش‌تر ما که قسمت سخت بلند شدن از رخت‌خواب، بیدار شدن است؛ این روش بسیار کارساز است.

وقتی تلفن خود را در آن سوی اتاق قرار می‌دهید، برای قطع کردن صدای زنگ آن باید بلند شوید و چند قدم راه بروید. در این بازه ممکن است متوجه شوید که تشنه هستید، نیاز به دست‌شویی دارید و یا این که کارهای زیادی در ساعات بعد خواهید داشت. در این هنگام بستر خواب شما دیگر چندان راحت به نظر نخواهد آمد.

این روش را حتما امتحان کنید و ببینید که چه طور زندگی شما را متحول خواهد کرد.

۸. برای خریدهای خود یک دوره‌ی انتظار تنظیم کنید

طی چند سال گذشته، من قبل از خرید هر چیزی دو قانون را برای خودم اعمال می‌کردم. اول؛ اگر چیزی را که دوست دارم ببینم، هرگز آن را درجا نخرم – مگر چیزی باشد که به آن احتیاج دارم و به دنبال‌اش می‌گشتم. در عوض، چند روز صبر می‌کنم تا ببینم آیا هنوز هم در ذهنم باقی مانده است یا خیر؟

اگر بعد از سه روز، هنوز هم به آن لباس یا کفش فکر کنم، جلوتر می‌روم و آن‌ها را می‌خرم. ولی اگر به طور کامل آن‌ها را فراموش کنم، پس فقط از جلوی یک گلوله جا خالی کرده‌ام چون به احتمال زیاد فقط یک خرید اضافی می‌بود.

قانون دوم شامل موارد حراجی می‌شود. همه‌ی ما دوره‌های حراجی را دوست داریم، درست است؟ البته که داریم. اما این هم زمانی است که ما تمایل پیدا می‌کنیم چیزهای زیادی را که نیاز نداریم بخریم. مغز ما این گونه برنامه‌ریزی شده است. به همین دلیل است که این روش بازاریابی به خوبی کار می‌کند. انجام یک معامله‌ی خوب ما را خوشحال می‌کند، راضی. تا وقتی که به خانه برسیم و متوجه شویم که این فقط یک احساس موقتی بوده است.

برای جلوگیری از خرید چیزهای غیر ضروری در حراجی‌ها، یک پرسش ساده از خود بپرسید: «آیا من می‌توانم هزینه‌ی کامل بدون تخفیف آن را بپردازم؟» اگر پاسخ مثبت است، کیف پول خود را بیرون بیاورید. اگر منفی است، از آن جا دور شوید.

اطمینان داشته باشید اگر احساسات خود را کنترل کرده و این دو قانون را در خریدهای خود را رعایت کنید، در مدت زمان مناسبی شاهد تحول در زندگی و وضعیت دخل و خرج خود خواهید بود.

۹. هر ایده‌ای را یادداشت کنید

«بسیار خب، من این را به خاطر خواهم داشت»؛ این جمله باید به عنوان بزرگ‌ترین دروغی که به خود می‌گوییم در تاریخ ثبت شود. از میان تمام چیزهایی که در طول روز از ذهن شما می‌گذرد، در نهایت، بیش از نیمی از آن‌ها را فراموش می‌کنید.

بنابراین برای تحول در زندگی خود، عادت کنید که همه چیز را بنویسید، حتا چیزهای احمقانه‌ای که در ظاهر مهم به نظر نمی‌رسند.

کلام آخر

دلیل اصلی این که چرا مردم به اهداف‌شان نمی‌رسند این است که به جای ساختن عادات کوچک و روزمره، به دنبال ایجاد تغییرات اساسی هستند. برای تحول در زندگی، تنها باید این دو قانون ساده را دنبال کنید:

۱. یک بد را کنار بگذارید

فهرستی از تمام عادات بدی که دارید و می‌خواهید از شر آن‌ها خلاص شوید تهیه کنید. به جای رفتن به جنگ با خودتان و به جای این که تلاش کنید از شر همه‌ی آن‌ها به صورت هم‌زمان خلاص شوید، تنها یکی را انتخاب کرده و بر آن تمرکز کنید. گام‌های کوچک بردارید. یک سیگار کم‌تر بکشید. هر هفته یک کالای غیرضروری کم‌تر بخرید.

در هر گام، خلاص شدن از شر یک مورد کافی است. فقط بعد از این که موفق شدید یک عادت بد را کنار بگذارید، روی عادت دیگری کار کنید.

۲. یک خوب را اضافه کنید

این مساله برای تغییرات خوبی که می‌خواهید انجام دهید نیز صدق می‌کند. سعی نکنید هر روز ۲ لیتر آب بنوشید، اگر پیش از این تنها ۱ لیوان می‌نوشیدید. حالا در عوض، تلاش کنید روزانه ۲ لیوان بنوشید و به آرامی آن را زیاد کنید. یک سبزی دیگر به بشقاب خود اضافه کنید. یک دقیقه بیش‌تر روی تردمیل بدوید. هر شب یک صفحه بیش‌تر بخوانید.

چیزی را انتخاب کنید که با آن دست و پنجه نرم می کنید و به آرامی زمان بیش‌تری را صرف ساختن این عادت خوب کنید. زمانی که احساس کردید این مورد به یک عادت تبدیل شده است، کار روی مورد بعدی را شروع کنید.

همانطور که جیمز کلیر در عادات اتمی می‌گوید: «شما به سطح اهداف خود صعود نخواهید کرد. شما به سطح سیستمی ساخته‌اید سقوط می‌کنید.» بنابراین اطمینان حاصل کنید که برای هر هدف یک سیستم خوب داشته باشید.

مطالب مرتبط

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *